Career development and success

Vetenskapsrådets satsning på bidrag för anställning som forskarassistent inom det medicinska forskningsområdet har varit lyckad. De forskare som fick finansiering för sin anställning från oss i mitten eller slutet av 1990-talet har i större utsträckning än andra undersökta forskargrupper uppnått ledande positioner och avancerat till lektors- eller professorstjänster.

Studien har bland annat tittat på de som beviljats anställning via Vetenskapsrådets ämnesråd för medicin, de som sökt men ej beviljats och slutligen de som beviljats en motsvarande tjänst vid sitt universitet eller via annan forskningsfinansiär. Studien omfattar också andra bakomliggande variabler som till exempel kön och utbildningsbakgrund.

Mer inom samma ämne

  1. Är bedömningen av ansökningar jämställd?

    Vetenskapsrådet har genomfört jämställdhetsobservationer vid de möten där forskningsansökningar bedöms. Vi använder observationerna för att följa upp vårt eget arbete och säkerställa en jämställd bedömningsprocess.

  2. En jämställd process: En kvalitativ undersökning av bedömningen av forskningsbidragsansökningar 2023

    Under en följd av år har Vetenskapsrådet byggt upp kunskap om hur arbetet för ökad jämställdhet i samband med forskningsfinansiering kan bedrivas. Ett verktyg som myndigheten använder är jämställdhetsobservationer. Observationerna syftar till att ut...

  3. Nominera forskare till Athenapriset 2024

    Athenapriset går till forskning och innovationer som kommit till genom samarbete mellan hälso- och sjukvården, akademin och näringslivet. Var med och påverka vem som får priset i år! Sista nomineringsdag är 26 maj.